PHILIPS PM3220 ocilloscoop

PHILIPS PM3220 ocilloscoop

Philips pm3220 0-10 mHz oscilloscoop

In de vuilnisbak van een school vond ik deze oscilloscoop. Hij is 50 jaar oud en nu ik ook deze leeftijd nader voelde ik een soort van nostalgie. Na het vervangen van een zekering en een beetje geduld en het heen en weer slingeren van de schakelaars doet hij het eigenlijk weer. Hij blijft wel gammel en eigenlijk niet meer geschikt als serieus instrument. Maar hij ziet er uit als een radarstation van een van een evil professor. Hij is dus nog prima geschikt voor een geluidspracticum of om storing van een motor of het ontladen van een condensator te laten zien.In een poging deze oscilloscoop beter te begrijpen vond ik een Duitse handleiding.

Aan de rechter boven kant vind je de instellingen voor het instellen van de beeldbuis zelf.

Sk1- aan een uit en helderheid. Deze zo laag mogelijk zetten tegen het inbranden van de beeldbuis.

R2 – scherpte

x shift – plaats het lichtpunt in het midden op de x as.

Sk2 -magnifying – vergroot de x as. De tijd rekt dus uit. Je kan dus de golf beweging tot 5 X dichter bij bekijken.

Sk3- ilum- geeft het raster weer. Het raster bestaat uit 10 bij 10 vakjes van een cm.

Links onderin vind je de ingang voor de meetkabels.

Daarnaast staat een knop voor 1x en 10 maal.Dit geeft de gevoeligheid aan voor frequentie. 10 maal staat voor 10 maal gevoeliger. Bij hoge frequentie ga je storingen zien die komen door de meet kabels.Ik gebruik gewoon twee krokodillen klemmen. Deze gaan werken als een antenne.Om dit te voorkomen kan je een coax kabel nemen daar tussen een 1 mega ohm weerstand en regel bare condensator van 30 pf.

Vergroting y as dit is de meest rechtse regel knop sk 6.

De schaal loopt van 0.1 tot .5 en 1 tot 20. Dus ieder vakje * het getal op de keuze knop eventueel / 10.De tweede grote keuze knop recht geeft de tijd weer.de snelheid waarmee het licht punt over de 10 hokjes heen en weer schiet.Van de 1, 2, 5 seconde. Van 50 tot 0.1 mille seconde en 50 .5 pico seconde.level midden onder kan je gebruiken om het beeld stiller te zetten.trigger en de plus en min knophelpen ook om een regelmatig patroon stabiel te laten overkomen.

De schaal loopt van 0.1 tot .5 en 1 tot 20. Dus ieder vakje * het getal op de keuze knop eventueel / 10.De tweede grote keuze knop recht geeft de tijd weer.de snelheid waarmee het licht punt over de 10 hokjes heen en weer schiet.Van de 1, 2, 5 seconde. Van 50 tot 0.1 mille seconde en 50 .5 pico seconde.level midden onder kan je gebruiken om het beeld stiller te zetten.trigger en de plus en min knophelpen ook om een regelmatig patroon stabiel te laten overkomen.

De schaal loopt van 0.1 tot .5 en 1 tot 20. Dus ieder vakje * het getal op de keuze knop eventueel / 10.De tweede grote keuze knop recht geeft de tijd weer.de snelheid waarmee het licht punt over de 10 hokjes heen en weer schiet.Van de 1, 2, 5 seconde. Van 50 tot 0.1 mille seconde en 50 .5 pico seconde.level midden onder kan je gebruiken om het beeld stiller te zetten.trigger en de plus en min knophelpen ook om een regelmatig patroon stabiel te laten overkomen.

Derk Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *