12 bit binary counter

12bit

12 bit binary counter.

12bit

Ik heb dit binair tellertje gemaakt als demonstratie bij een introductie wiskunde.

De 12 ledlampjes geven de getallen 0 t/m 111 111 111 111 weer of in decimaal het getal 4095.

Mooi zijn de patronen te zien die binair tellen opleveren.

De teller bestaat uit een opamp die een blok golf geeft en werkt als een regelbaar kloksignaal.

Via een kleine speaker en een ontkoppel-condensator wordt dit signaal hoorbaar gemaakt. Van klikjes tot piep van 300 hz. Om het ding niet al te irritant te laten piepen heb ik er een schakelaar voorgezet. De cd 4040 ic is verantwoordelijk voor het eigenlijke tellen.

Het klok signaal bestaat uit een 4558dd. Dit is een chip met daarop 2 opamp’s. Het had net zo goed een 555 ic of een flip flop kunnen zijn of zelfs een blinking led . Maar dit chipje lag voor mij op mijn bureau.

Over de spanningsdeler met de twee 10 k weerstanden wordt een spanning ingesteld op de non-inverterende ingang van 4,5 volt met een 9 volt batterij. Over de inverterende ingang staat een condensator en een regelbare weerstand. Deze regelt via een feedback via de uitgang de ontlading van de condensator. Zodat er een blokgolf ontstaat waarbij hoog en laag ongeveer gelijk verdeeld zijn met een spanningsverschil van ongeveer plus en min 2 volt.

12 bit boxOmdat het chipje uit een oude radio is gesloopt is het handig om het even te testen op een breadboard. Een snelle manier om even te testen is een speaker op de uitgang aan te sluiten.

Een via je vinger aarde te maken. Een bromgeluid van ongeveer 50 hz laat zien dat de ic ok is.

De condensator moet groot genoeg zijn 0,1 uf geeft een piep van ongeveer 400hz.

Een elco van 470 uf is meer dan voldoende van alles tussen 1 sec tot 400 hz.

De ic 4040 telt binair als er op pin 10 een positie signaal is. Daarbij moet de reset op pin 11 verbonden zijn aan 0. de aanraking met je vinger is al voldoende om de de chip spontaan te laten lopen zonder klok signaal. Wordt pin 11 de reset kort verbonden met de plus dan wordt de teller opnieuw gestart.

Om het aantal ampère over de chip en de ledlampjes wat te beperken is er voor de ledlampjes een weerstand van 700 ohm gezet. Meer dan voldoende om de led te laten branden en ik had ze liggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *